Nema više čupanja korova: Samo pospite 1 namirnicu po njemu i biće trajno uništen

Idealno rješenje za neželjene biljke

Nijedan herbicid nije potpuno bezopasan, ali prirodno, netoksično rješenje može se pronaći u kuhinji: natrijum hlorid.

Kako se so koristi za uništavanje korova?

Ukratko, so je efikasan netoksičan herbicid. Međutim, nije sva so jednaka kada je u pitanju suzbijanje korova. Za ovaj posao koristi se uobičajena jodirana ili nejodirana kuhinjska so. Provjerite je li u pakovanju koje ste kupili natrijum hlorid ili magnezijum sulfat, kamena ili morska so.

Kada koristite so kao herbicid, morate biti oprezni, jer lako možete uništiti okolne biljke. Previše soli može dugoročno učiniti tlo neplodnim. Zato se so treba koristiti samo za tretiranje korova koji nisu okruženi biljkama do kojih vam je posebno stalo – idealno je rješenje za neželjene biljke koje rastu kroz pukotine na asfaltu, pločniku ili između kamenja u dvorištu.

So djeluje na biljke tako što ih dehidrira, tj. narušava unutrašnju ravnotežu vode. Budući da je so topiva u vodi, najdelotvornije je da se razmuti u vodi, jer to olakšava apsorpciju.

Imajte na umu da je natrijum hlorid vrlo toksičan za sve biljke, zbog čega pri njegovoj primjeni treba biti oprezan.

Preporučena jačina rastvora slane vode zavisi od mjesta gdje planirate da ga primijenite. Ako koristite so na korov u vrtu s drugim biljkama koje ne želite da uništite, trebali biste početi sa slabim rastvorom – u omjeru 1:2.

Ako primjenjujete so na područjima gdje dugoročno stanje tla nije problem (poput kamena na terasi, pukotina na prilazima itd.), možete napraviti jači rastvor – 1:1 ili 1:3. Ova količina soli definitivno će uticati na nivo pH tla s vremenom i može učiniti tlo sterilnim.

Rastvor slane vode treba nanositi direktno na lišće korova. Izbjegavajte namakanje korijena smjesom kako biste zaštitili okolno tlo i biljke. Slana voda se može nanositi pomoću raspršivača ili se može sipati iz posude.

Ako u blizini postoje druge biljke, obilno ih zalivajte nakon primjene herbicida na korov kako biste isprali svu slanu vodu koja je dospjela u okolno tlo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*