Evo kada počinje zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena 2024. se približava. Ne zaboravite pomaknuti satove!

Kada se pomiče sat 2024.? Pomjerite sat za jedan sat unatrag, između subote i nedjelje, odnosno za vikend 26. – 27. oktobra 2024. rano ujutro. Umjesto da bude 3 sata, bit će 2, što znači da ćete spavati sat duže.

Za sada u Bosni i Hercegovini i Europi ostaje promjena vremena na zimsko i ljetno.

Mnoge zemlje to neće učiniti jer stručnjaci tvrde da to nije dobro za zdravlje. I sami ste primijetili da vam to pomicanje nikako ne prija.

Azija i mnoge afričke zemlje ne pomiču satove. Na primjer, Turska, Rusija, Sirija, dio Meksika, Havaji, Arizona, Portoriko i druge zemlje odustale su od ove štetne prakse.

Međutim, većina europskih zemalja, Australija, Južna Amerika i druge, i dalje prakticiraju pomicanje sata.

Mnogi se žale da u zemljama gdje se satovi pomiču za sat vremena imaju problema sa snom, srčanim tegobama i vrtoglavicom. Neka istraživanja pokazala su da dolazi do povećanja broja prometnih nezgoda, povreda na radu, srčanih udara i smrtnosti stanovništva.

Neki stručnjaci ističu da je jutarnje svjetlo signal našem tijelu da je došao novi dan. Kada se poremeti taj biološki ritam, mnogi procesi u tijelu se narušavaju.

Pomicanje satova utječe i na hormonsku ravnotežu u organizmu.

Neki od tih hormona reguliraju razinu šećera u krvi, stres, glad, ljutnju i zadovoljstvo. Sve to zbog jednog sata koji se pomiče.

Zašto se uopće došlo na ideju o pomicanju satova?

Za to je zaslužan Benjamin Franklin 1784. godine, jer je tvrdio da se troši previše svijeća, a ako se promijeni ritam spavanja, doći će do uštede. Smatra se da su ovu praksu prvi uveli Nijemci tijekom Prvog svjetskog rata, a kasnije je praksa zimskog računanja vremena postala globalna.

Tijekom godina analize su pokazale da se energija i štedi i ne štedi, a uvijek se postavlja pitanje o zdravstvenoj štetnosti.

U anketama diljem svijeta, ljudi uglavnom traže vraćanje na prirodni ritam vremena koji odgovara biološkim standardima. No, postoje zemlje, poput Velike Britanije, u kojima skoro polovica ispitanika želi da se satovi i dalje pomiču.

Sve u svemu, pripremite se za pomicanje satova i prijelaz na zimsko računanje vremena. Dakle, subota na nedjelju, 26.-27. oktobra, pomičemo satove za sat unatrag. Umjesto u 3 sata, bit će 2 sata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*