Kako da najbrže oljuštite paprike za ajvar i zimnicu: Provjereni trik koji štedi vrijeme i živce

 

Priprema zimnice je u jeku, a većina domaćica se tradicionalno opredeljuje da pravi domaći ajvar.Iako je ovaj posao i vremenski zahtevan, a i skup, nema ništa lepše nego kad članovi porodice otvore teglu domaćeg ajvara i uživaju u neponovljivom ukusu pečenih paprika koje su upržene sa belim lukom, uljem i sirćetom.

 

Ali, kad bi trebalo spremati ajvar, malo je onih koji će domaćici pomoći najpre oko pečenja paprika, a posebno kad bi pečene paprike trebalo oljuštiti. Skidanje potamnele kože sa paprika ume da bude dosadno i zamorno, pogotovo kad su paprike lošijeg kvaliteta i manje mesnate.Da vam se to ne bi dogodilo, primenite provereni trik za lako i brzo čišćenje paprika pošto ste ih ispekli na ringli. Neposredno blizu šporeta stavite veliku šerpu ili vanglu i pripremite najobičnije plastične kese. Kako koju papriku ispečete na ringli, tako je spustite u kesu, a kesu spustite u šerpu ili vanglu. Kad napunite kesu paprikama, zavežite je i ostavite da odstoji barem pola sata, a idealno dva sata.

 

Dodatno, preko šerpe ili vangle možete da stavite veliki poklopac, da bi se paprike u kesama koje se nalaze u posudi još bolje potparile.Odvežite kese sa paprikama i u nekoliko poteza povucite ispečenu kožu sa povrća. Paprike ćete oljuštiti lako i jednostavno, pa vam ni priprema ajvara i druge zimnice sa paprikama neće teško pasti. Ako ne nameravate da paprike ljuštite odmah, možete sačekati da se ohlade i staviti ih u zamrzivač. Kad ih budete tokom jeseni ili zime izvadili iz zamrzivača, s lakoćom ćete im odstraniti potamnelu kožicu i moći da od njih napravite salatu ili da ih sameljete i pravite ajvar, pinđur, ljutenicu…

PREUZETO

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*