NAJJEDNOSTAVNIJE PIHTIJE KOJE SE SPREMAJU ZA TILI ČAS: Nema ukusnijih

Sastojci:

kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
so
začin po ukusu
biber
Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.

Priprema:

Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.
Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.
Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.
Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.
Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.
Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*