4 STVARI KOJE SU BILE OBAVEZNE U ŠKOLAMA U JUGOSLAVIJI, A DANAS NE POSTOJE: Učiteljica je bila autoritet

Školovanje u Jugoslaviji umnogome se razlikovalo od današnjeg, a 4 stvari bile su obavezne.

Djetinjstvo u Jugoslaviji se veoma razlikovalo od djetinjstva danas. Danas je tehnologija uzela maha, a samim tim, djeca se vaspitavaju na drugačiji način. Ranije, djecu su pripremali za život drugačijim metodama, dok se čini da su neke vještine bile veoma korisne (a današnja djeca ih nemaju).

Učili su stvari koje su neophodne za život, a koje su danas postale obezvrijeđene. Dok jedni smatraju da je nekada bilo mnogo bolje i lakše, drugi misle da su danas roditelji više informisani i stručniji. I jedan i drugi pristup imaju svoje mane i prednosti, a kada je riječ o školovanju, evo koje su 4 velike razlike:

1. Domaćinstvo

Mnogi smatraju da je šteta što domaćinstvo više ne postoji u osnovnim školama. Na ovom času učenici su stekli razne veštine, poput kako se kuha, postavlja sto, šili su, spremali kolače, popravljali, učili kako se održava dom… Danas se često ističe kako deci nedostaju praktična znanja uslijed zaokupljenosti tehnologijom, piše Yumama.

2. Djeca su se slično oblačila

Danas mnogi mališani nose markiranu garderobu u školu, neki imaju jeftinije, a neki izuzetno skupe patike koje reklamiraju popularni jutjuberi i influenseri. U školi u Jugoslaviji djeca su se slično oblačila. Naravno, postojale su neke razlike, ali ne toliko vidljive kao danas.

3. Fizičko vaspitanje je bilo jedan od važnijih predmeta

Uslijed porasta procenta djece koja imaju problem sa gojaznošću i danas se razmatra da fizička aktivnost bude što više prisutnija u školama. Nekada je fizičko vaspitanje bilo jedan od važnih predmeta u školi i kada mu se pristupalo sa velikom ozbiljnošću. Oprema za čas je bila veoma važna. Djevojčice su nosile crne trikoe, a dječaci sportske šortseve i bijele majice. Na časovima se dosta radila gimnastika i bila jedna od omiljenih aktivnosti, ali se trčalo, plivalo, igrao fudbal – učenici bi “istrošeni” i umorni napuštali fiskulturnu salu.

4. Uloga učiteljice je bila važna

Školska pravila su nalagala da se ustane svaki put kad na nastavu dođe učiteljica. Tako su joj iskazivali poštovanje. Školska pravila su takođe naglašavala da je učitelj u pravu i da mora da se poštuje disciplina. Ako učenici nisu sledili uputstva učitelja, postojale su kazne. Roditelji i učitelji nisu jedni drugima rušili autoritet, a u mnogim školama je postojala praksa da učiteljica u knjižicu svakog dana napiše šta je učenik radio kako bi roditelji mogli da isprate aktivnosti i ponašanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*